Maten
Att hitta balans i maten genom att använda yin (kyla, expansion) och yang (värme, sammandragande)
Hur vi kan få svängningar mellan yin och yang och hur vi kan balansera dem
Om du äter extremt mycket yang mat kommer du att få ett sug efter yin och vice versa. Om du till exempel börjar dagen med stekt ägg och bacon kommer du att få ett starkt sug efter till exempel kaffe (som är ungefär lika yin som socker) eller apelsinjuice. Därefter får du återigen ett sug efter yang. Om du fortsätter på det
sättet med stora svängningar, sliter det på kroppen och det gör att din fria vilja minskar.
Genom att låta den viktigaste ingrediensen i måltiden vara av hel säd (råris, hirs, quionoa, bovete, hel havre, hel korn), kompletterat med i huvudsak både varma och kalla grönsaker, baljväxter, fisk och lite frukt kommer du att få mindre svängningar, fysiskt och psykiskt. Undvik de födoämnen som är extremt yin eller yang (klickar du bland foton hittar du yin och yang förklaring
Naturlig mat
Inom makrobiotiken betonar man naturlig mat och med fördel från lokala råvaror. Köp varor i säsong och följ naturens växlingar. Helst ska de vara ekologiska om du kan få tag i det och äter du fisk eller kött föredras vilda djur eller fritt betande eko, alternativt fisk från öppna hav som är så rena som möjligt. Basen i kosten är helsäd, baljväxter, grönsaker samt lite frukt och animaliska proteiner om du tål det. Undvik kemiska tillsatser i maten och drick rent vatten. Undvik te, kaffe och mjölkprodukter.
Yin och yang i kosten
Om du äter extremt mycket yang mat kommer du att få ett sug efter yin och vice versa. Om du till exempel börjar dagen med stekt ägg och bacon kommer du att få ett starkt sug efter till exempel kaffe (som är ungefär lika yin som socker) eller apelsinjuice. Därefter får du återigen ett sug efter yang. Om du fortsätter på det
sättet med stora svängningar, sliter det på kroppen och det gör att din fria vilja minskar.
Genom att låta den viktigaste ingrediensen i måltiden vara av hel säd (råris, hirs, quionoa, bovete, hel havre, hel korn), kompletterat med i huvudsak både varma och kalla grönsaker, baljväxter, fisk och lite frukt kommer du att få mindre svängningar, fysiskt och psykiskt. Undvik de födoämnen som är extremt yin eller yang
Genom att tillämpa teorin om yin och yang på maten kan du få en bild av hur olika sorters mat påverkar dig och du övar snart upp din känslighet. Tabellen nedan visar hur olika födoämnen klassificeras. Tabellen är uppställd så att man ser vilken effekt maten har på oss. Ett födoämne som är mer yang i tabellen gör människan mer yang och tvärtom.
Äter vi mycket yin mat, tex tropisk frukt och sallader påverkar den oss så att vår fysiska och psykiska hälsa blir yin eller obalanserat yin. Äter vi mycket yang mat, tex kött och ost så gör det att vi får yang hälsoproblem eller vi blir obalanserat yang. Vi kan inte balansera extrem yin med extrem yang, det gör bara att vi får två obalanser. Idealet är att utveckla sitt kunnande och känslighet att vi äter balanserat och centrerat i harmoni med vår omgivning.
Äter eller dricker du extremt yin så skapar det ett sug efter extremt yang och vise versa.
Liten kostlära
Att äta bra och få en fin balans i måltiden behöver vi äta flera olika saker på tallriken. (detta är lite kortfattat, jag kommer att redigera och skriva till mer)
Nedan en liten kostlära för att du ska få hjälp att få ihop din måltid. Titta igen så att du har med alla komponenter då du äter.
Till varje mål:
Helsäd, tex råris, helt bovete, hel hirs eller qinoa.
Proteiner, tex bönor, linser, kött, fisk, fågel.
Grönsaker, varma efter säsong ger dig vitaminer.
Sallad, olika gröna och röda blad
Syrade eller pressade grönsaker
Alger
En soppa soppa till maten i stället för dryck är välgörande
Se till att alla måltider innehåller, sett ur ett västerländskt perspektiv:
Proteiner: Bönor, linser, kött, fisk, fågel eller ägg
Kolhydrater: Säd, rotsaker
Fetter: tex. Kokosfett, olivolja, nötter, frön
Vitaminer: grönsaker
Mineraler: Alger och gröna bladgrönsaker innehåller mycket mineraler.
Hur mycket av varje?
Varje människa är unik och behöver sin speciella sammansättning av proteiner, kolhydrater och fett – testa dig fram.
(min översättning)